Search results

1 – 2 of 2
Article
Publication date: 14 August 2017

Vladimir Ladinski

The purpose of this paper is to examine the impact of early design decisions made in the 1980s upon the future adaptability of the Gateshead Civic Centre building and the…

Abstract

Purpose

The purpose of this paper is to examine the impact of early design decisions made in the 1980s upon the future adaptability of the Gateshead Civic Centre building and the implementation of a workspace strategy in the 2010s, and how they have supported the efficiencies achieved through the increase in office workspace numbers, and the associated advantages of accommodating more employees within the Civic Centre.

Design/methodology/approach

Available documents related to the original development of the Gateshead Civic Centre and the 2010s workspace-related adaptations were examined to establish potential links between the two, and compare the findings with designing for adaptability-related research.

Findings

The results show that the early design decisions made in the 1980s have contributed to the future adaptability of the building and thus facilitated the implementation of a workspace strategy within Gateshead Metropolitan Borough Council in the 2010s. In addition, they have supported the achievement of other efficiencies through the increase in office workspace numbers and location of more employees within the Civic Centre. The findings can guide future trends within the Council, as well as inform organisations on the potential benefits of designing for adaptability.

Originality/value

The study provides a prospective consideration of how an early design decision influenced the long-term adaptability of the building.

Details

International Journal of Building Pathology and Adaptation, vol. 35 no. 4
Type: Research Article
ISSN: 2398-4708

Keywords

Article
Publication date: 7 March 2016

Bob Giddings and Vladimir Ladinski

This paper aims to examine the implementation of a workspace strategy within Gateshead Metropolitan Borough Council. It identifies the efficiencies that were achieved through the…

Abstract

Purpose

This paper aims to examine the implementation of a workspace strategy within Gateshead Metropolitan Borough Council. It identifies the efficiencies that were achieved through the increase in office workspace numbers, as well as the associated advantages of locating more people within the Civic Centre. Equally, this study examines the users’ perspective.

Design/methodology/approach

A survey was carried out in 2013, with Property and Design Services as a sample Council Department, to identify employees’ level of satisfaction with the implementation of the strategy. A paper-based questionnaire was handed to all participants. The primary comparison was their experience before and after changes to the workplace.

Findings

The results show that government targets for office space utilisation have been exceeded, thus supporting more efficient property asset management. The research has also established that the employees are generally satisfied with their new workspace.

Research limitations/implications

The issues are whether the reduced space per person can be mitigated by the design, and whether efficiency gains can be introduced without adversely affecting the users’ perception of their workplace.

Practical implications

The findings can guide future trends within the Council, as well as informing the implementation of similar workspace strategies in other organisations.

Originality/value

The originality of the study lies in a workspace strategy where the responses of users were taken seriously. Despite some concerns about distractions and lack of privacy, the employees responded that their overall satisfaction, and perceived productivity were unaffected by the strategy and reduced space per person.

Details

Facilities, vol. 34 no. 3/4
Type: Research Article
ISSN: 0263-2772

Keywords

1 – 2 of 2