To read this content please select one of the options below:

The Nest: post evaluation study on intentional learning space in public housing Malaysia

Camelia May Li Kusumo (School of Architecture, Building and Design, Taylor's University, Subang Jaya, Malaysia)
Hema Letchamanan (School of Education, Taylor's University, Subang Jaya, Malaysia)
Sze-ee Lee (School of Architecture, Building and Design, Taylor's University, Subang Jaya, Malaysia)
Liang Jun Gooi (School of Architecture, Building and Design, Taylor's University, Subang Jaya, Malaysia)

Archnet-IJAR

ISSN: 2631-6862

Article publication date: 31 May 2022

Issue publication date: 17 March 2023

139

Abstract

Purpose

Aligned with the United Nations 2030 agenda of leaving no one behind, a project called The Nest was initiated to create an in-house intentional learning space at two public housings in Klang Valley. In a small unit of public housing, most children in these houses sit on the floor in the living room to do their schoolwork or study with the TV switched on. Poor indoor environmental quality and lack of personal space are among the main reasons that lead to children not being able to study at home comfortably.

Design/methodology/approach

The research employed a quasi-experimental approach as the research field setting was not randomly assigned. Observation on the change in the quality of space and post-evaluation interviews with beneficiaries were conducted.

Findings

The findings show that besides the tangible space that the Nest project has created, it also has created in-tangible space. It has shown that even small spatial changes to existing spaces could improve children's active learning and the participation of parents in their children's learning.

Research limitations/implications

This study focuses on the home learning experience and parental involvement in their children's learning, so perhaps future research can be done to measure the impact of home learning space on academic achievement.

Practical implications

The research outcomes show that a good quality of learning space influences the children's learning experience at home and the parents' involvement. It will also contribute to the development of the building regulation for high-rise affordable housing in Malaysia. Particularly in improving the optimum requirement to achieve better comfort quality for the learning space at the residential unit.

Social implications

The Nest project will contribute to raising the awareness among all residents of public housing on the importance of in-house learning space and encourage them to build their own learning spaces through the Do-It-Yourself Guidelines.

Originality/value

The research outcomes show that both parental involvement and the quality of learning space influence the children's learning experience at home. It will contribute to the development of the building regulation for high-rise affordable housing in Malaysia. Particularly in improving the optimum requirement to achieve better comfort quality for the learning space at the residential unit.

Keywords

Acknowledgements

The Nest project implementation was supported by Urbanice Malaysia, Real Estate and Housing Developer Association (REHDA) Youth and the Ministry of Housing and Local Government of Malaysia.

Citation

Kusumo, C.M.L., Letchamanan, H., Lee, S.-e. and Gooi, L.J. (2023), "The Nest: post evaluation study on intentional learning space in public housing Malaysia", Archnet-IJAR, Vol. 17 No. 1, pp. 124-146. https://doi.org/10.1108/ARCH-12-2021-0342

Publisher

:

Emerald Publishing Limited

Copyright © 2022, Emerald Publishing Limited

Related articles